Ved ankomsten til Thisted kraftvarmeværk, blev vi budt indenfor af Henning Sørensen og fik kaffe og kage, kort tid efter skulle vi se en film der handlede om værkets bedrifter. Filmen i sig selv besvarede stort set på alle spørgsmål man nu måtte have.
Thisted har udnyttet afbrænding af affald og brugt det til energi siden 1978, i 1991 blev kraftvarme værket bygget og siden har den produceret el og varme. Værket får affald fra Mors, en del af Jammerbugten og Thisted, tilsammen ejer de 3 kommuner 50 % af værket som også kalder sig selv for Thyra, den anden halvdel ejer Thisted varmeforsyning.
Kraftværket får det der svarer til 52.000 ton affald om året fra firmaer og private husstande, den samme mængde afbrænding svarer ligeledes til 100.000 MWh, en almindelig husstand bruger årligt 1500 KWh pr. person, hvilket er ca. 1/8 del af én MWh.
Produktionen foregår ved, at en skraldebil kommer ind og læsser affald af i en stor beholder, her bliver affaldet hævet op fra beholderen igen af en grab og fyres ned igennem en ovntragt og ind i selve ovnen, her bliver affaldet kørt videre af et ristesystem som tilfører ild til affaldet, så det kan blive ved med, at brænde ved 1100 grader.

Efter affaldet er brændt, er der kun slag tilbage som rest, som bl.a. består af metal rester der er genanvendelige. Når ovnen forbrænder affald afgiver den en masse varme gasser, de bruges til opvarmning af vand så det bliver til damp. Dampen ledes til en turbine som producer strøm, efter dampen har leveret energi til strøm, bruges den i bagefter til fjernvarmevand, så husstande i Thisted og omegn kan få varme. Røgen som har været brugt kan dog ikke ledes direkte ud i luften, derfor renser man det også på stedet. Man leder røgen igennem 3 tanke der renser den effektivt så man ikke forurener. Efter røgen er blevet renset er der aske rester som fyldes i poser. Røgen er så ren, at skorstenen som nu har været brug i 17 år, stadig er helt hvid.
Filmen som vi så kan ses her
Skrevet af Carsten Lynggaard & Martin Meyer.